Bas Sibum

Stel je voor; Je hebt enorm veel voetbaltalent, wordt op den duur gescout en komt op een gegeven moment bij FC Twente te voetballen. Dan is het een feit dat je als speler één keer per jaar komt te voetballen met de cliënten van De Twentse Zorgcentra (DTZC) En als je je een beetje open stelt als speler, dan word je “geraakt”. 
Dit “overkwam” Bas Sibum. Middenvelder en publiekslieveling van FC Twente.

Martine Braam, RTV Oost sport presentatrice had het goed gezien op de dag dat FC Twente voetbalde met DTZC; “Bas kan geweldig omgaan met mensen met een verstandelijke beperking.” Zij besloot om een portret van Bas te gaan maken. En waar kon dat mooier dan op zorgboerderij de Rökker in Lonneker.

Het is donderdag 14 december. De lucht is grauw, er waait een koude, stevige zuidwesten wind. Maar binnen in de harten van de hulpboeren is het warm. Zij zullen zodadelijk Bas Sibum gaan ontmoeten. Hij komt een dagje werken op de boerderij.

Om 10.00 uur is het dan zover. Bas komt het erf op rijden, stapt uit de auto samen met Martine en Arjan, de cameraman. Zij hebben geen tijd om zich even uit te rekken, of de hulpboeren staan er al omheen.
In de stal hangt een verassing voor Bas die hij gelijk moet zien. Maar eerst geeft Bas iedereen een hand of een knuffel en gaat vervolgens mee.

In de stal hangt een FC Twente-rode overall met daaronder een paar knalrode klompen, voorzien van de logo’s van FC Twente en de Rökker. Hij bedenkt zich geen moment en trekt de “boeren FC Twente outfit” aan. Luid applaus klinkt in de stal en het is de grootste tijd om de FC Twente vlag te hijsen op het erf. Met veel gevoel voor ceremonie hijsen Henk (de echte boer) en Bas de vlag. Intussen wordt er luidkeels gezongen; “Twente Enschede ole, oleeeee………”

Dan is het even tijd voor koffie om vervolgens volop aan het werk te gaan met de maïs voor de koeien. Bas gaat “voorop in de strijd”. Hij schept de ene na de andere kruiwagen vol, om deze naar de koeien te brengen. Intussen coacht hij de hulpboeren en neemt hij de ruimte om in gesprek te gaan met eenieder die het maar even wil. Natuurlijk zijn er de fotoshots, want wie wil er nou niet op de foto met Bas?

Voor we het weten is het etenstijd. Een gezellig gedekte tafel voor 15 personen. Bas zit er tussen en je ziet hem genieten van de warmte die het uitstraalt. Ook Martine en Arjan geven aan dat het een bijzondere sfeer heeft. Natuurlijk is er de gekkigheid met grappen en grollen aan tafel. Bas rolt letterlijk van de tafel van het lachen. Tranen rollen over zijn wangen.

Na het eten gaan de hulpboeren even rusten, maar Bas helpt eerst even mee om de tafel af te ruimen. Daarna gaat hij met Martine en Arjan nog even naar de stal om een interview te doen. Nieuwsgierig als ik ben ga ik na een tijdje kijken. Tot mijn grote verbazing tref ik daar wederom een betraande Bas aan. Dit keer was het van verdriet. Bas was wederom “geraakt”. Dit keer door de hulpboeren en de sfeer die er deze dag heerste. Het deed hem denken aan zijn moeder die twee jaar geleden, op een veel te jonge leeftijd (52) is overleden. “Er zijn zoveel raakvlakken vandaag” sprak hij uit, “en dan beleef je alles zo weer”.
Het is logisch dat ons dit allemaal wat deed. Een jonge vent die wordt bezongen en bejubeld door duizenden mensen. De spijkerharde, soms meedogenloze middenvelder van FC Twente zit in de stal en laat de andere kant van zijn “pure ik” zien. Het verhaal is dramatisch, maar het laten zien van zijn “mens zijn”... Fantastisch!!! Dit kan ook alleen maar als je je ergens thuis voelt en dat gevoel had Bas!!

Toen de hulpboeren erbij kwamen lopen leefde hij weer op, knuffelde ze even en ging nog een stalletje met ze uitmesten. (Hoezo kunnen omschakelen?!)

Nog helemaal onder de indruk moest er dan toch een einde komen aan deze dag. Er werd innig afscheid genomen van elkaar. De belofte werd door Bas gedaan dat hij binnenkort nog even koffie komt drinken en een dvd-tje brengen. Dit is natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd. Want wees eerlijk; “wie wil er nou niet zo’n warme persoonlijkheid over de vloer??”

Bas je bent fantastisch!!

Share our website