Henk Kiewik

Twee meewerkdagen De Raedthuysgroep op donderdag 5 januari en dinsdag 7 februari 2012

  • (0) comments
  • 05/01/2012
Dat ze dol zijn op wind is ons al lang bekend maar dat de weergoden zó van zich deden spreken, was wel heel bijzonder……
Op donderdag 5 januari 2012 stond de eerste van twee meewerkdagen van de Raedthuysgroep gepland en na een stormachtige nacht werd op de morgen zelf nog even overwogen de dag af te zeggen vanwege al dat natuurgeweld. Maar dat dit bedrijf in weer en wind hun mannetje staat, hebben ze dubbel en dwars bewezen.
 We wilden een houtwal onder handen nemen bij een weiland van ons midden in de Lonnekerberg en wat extra hulp konden we daarbij heel goed gebruiken.
Op beide dagen stond ’s morgens om 9.00 uur de koffie en de thee klaar en hielden we vooraf een soort van werkbespreking. Een hernieuwde kennismaking met de hulpboeren volgde want tenslotte zijn we door de loop der jaren goede bekenden geworden. De jassen, petten, mutsen en dassen werden aangetrokken en de tractor en de Gator met aanhanger werden “van stal” gehaald  en zorgden voor het vervoer naar het bos. Zo konden onze gasten gelijk zien hoeveel gemak wij van het laatste voertuig hebben. Nu kunnen namelijk alle hulpboeren mee als de klus wat verder van de boerderij af ligt en we hebben die aankoop mede kunnen realiseren door een bijdrage van het Aeolusfonds (een initiatief van de Raedthuysgroep).
Ondanks de harde wind vertrok iedereen opgetogen naar het bos, uitgezwaaid door degenen die op de boerderij moesten passen en voor de inwendige mens moesten zorgen.
Er werd heel wat werk verzet en een begeleidster en een hulpboer brachten koffie en iets lekkers na en werden ontvangen met enthousiaste verhalen.
Tussen de middag kwam de hele ploeg weer terug naar de boerderij om bij de houtkachel van een welverdiende lunch te genieten en met elkaar bij te kletsen. In het bos hadden ze gelukkig niet zo veel last van de wind en de buien die ze voorspeld hadden, bleven op een enkele na, uit.

Met even veel plezier stond iedereen na de middagpauze weer paraat om nogmaals naar het bos te vertrekken. Echte bikkels dus!
En de klovers en de zagers onder ons wreven zich al in de handen; zo hoefden ze de komende tijd niet zonder hout te komen zitten want voorlopig kunnen ze weer maanden vooruit. En ook heel belangrijk: de tractoren en de landbouwmachines kunnen weer fatsoenlijk op onze percelen komen zonder dat overhangende takken en wildgroei de boel beschadigen of de weg versperren.
Op dinsdag 7 februari 2012 kwam de tweede ploeg van de Raedthuysgroep ons met hun hulp versterken om weer te gaan helpen in hetzelfde bos.
Wéér moest er vooraf overlegd worden over het al dan niet doorgaan van deze dag want het was zelden zo koud geweest als de voorgaande nacht; toen ze kwamen was het nog 14 graden onder nul maar als je in het bos bezig bent met het hout, werk je je vanzelf warm en goede kleding en schoeisel doet ook een hele hoop.
Met vereende krachten en veel gezelligheid,  is een mooie, grote klus geklaard.
Het is heel bevredigend als het resultaat na de tijd zo duidelijk zichtbaar is.
Bedankt vrienden van de Raedthuysgroep, want zo mogen we jullie onderhand wel noemen; ook   mogen we natuurlijk de voorzitter van het Aeolusfonds met zijn dochter niet vergeten, die ook hun steentje hebben bijgedragen en last but not least: onze hulpboeren. Kanjers zijn jullie, allemaal!
Een vervolg van deze dagen zit er al weer aan te komen…..